14 нояб. 2013 г.

O altă bucătărie !

Suporteri. Tribună. Arenă. Cîntece. Lozinci. Goluri. Sărbătoare. Tricouri. Fulare. Ochi în care pîlpîie flacăra. Scînteia.
Din toate cele enumerate mai sus, se creează impresia unui meci, meci de fotbal, si nimic nu trădează inversul. Există un singur indiciu care face diferenţa, iarba mustoasă a fost înlocuită cu gheaţa "fierbinte". De ce spun fierbinte? simplu, cum să numeşti un cîmp de luptă?! aşa am zis si eu...
Deci există şi alt sport număr 1, există şi altfel de noţiuni decît offside, aut de tuşă şi penalty. Există şi altfel de goluri decît la vinclu, altfel decît din foarfecă, altfel decît din plonjon, alunecare şi rabona! Există minge, dar există şi puck. Există cartonaş roşu (cine cunoaşte mai bine dacă nu eu), dar există şi eliminare de 2 minute! Deci, totul se reduce la un singur cuvînt: ALTERNATIVĂ! si "derivatul" acestui anterior context ar fi...corect, Hockey!


De menţionat că anul viitor, oraşul Minsk, Belarus, găzduieşte campionatul mondial la hockey pe gheaţă. Din acest scurt pasaj putem extrage ideea că sportul croselor şi a tabletei de cauciuc acaparează întîietatea în ţara cartofilor, şi nu e de mirare că oraşul în sine îşi restaurează faţada!
Aşa cum ţările nordice dispun de multă gheaţă, de ce n-ar folosi-o în scopuri competitive?! aici apare hockey-ul, ceea ce nu este străin pentru ţara "Tăticului"... pe lîngă campionatul intern, care numără 10 echipe (Extraliga), Belarus exportă una dintre legendele gheţii în 
КХЛ (Континентальная Хоккейная Лига), Dinamo Minsk, cea care din păcate trage mortul de coadă! Necătînd la rezultatele proaste ale echipei, lumea continuă să scoată bani din buzunar frecventînd meciurile de acasă ale echipei, ceea ce nu este o plăcere ieftină (cel mai ieftin tichet de intrare costînd circa 10$).
Am urmărit multe meciuri la televizor, mai degrabă am dibuit puck-ul de fiecare data, că naiba să-l ia, zici că-i gogoaşa din poveste, care le-a scapat tuturor... în fine, evenimentul privit în arenă e cu totul "altă gîscă", cele mai importante si cele mai atrăgătoare fiind detaliile! se vede cînd crosa împleteşte picioarele adversarului cînd "prim-balerinii" fazei sunt cu totul în altă parte, se vede scuipătura cărnoasă de după bord, se vede tăişul bocancului care luceşte în lumina reflectoarelor, se vede antrenorul cu braţele încrucişate la piept, de multe ori cu degetul perpendicular astupînd buzele... se aude scrîşnitul capei în gură de după eliminare, se simte zăngănitul transversalei atunci cînd puck-ul îşi lasă "pupătura" ...
Sport de contact, îmbrînceli la bord, piedici intenţionate, agresivitate, de ce nu..? bătăi...ceea ce bucură omul contemporan, însetat de sînge, înfometat de lupte, ochi vineţi, nasuri sparte, dinţi lipsă, muncă la doctori (zîmbesc)!
Un capitol aparte în arta patinajului dur îl au pauzele dintre reprize. Coliseul se goleşte, evident se umple coridorul. Îngheţată, hot-dog, cold-dog, wild-cat, tot ce vrei...dar, taraba care întradevăr face din deget este cea cu atributică! Maiouri, tricouri, căşti, fulare, steaguri, "beizbolşi", calendare, pixuri, magnete, tot felul de chiţîbuşuri cu emblema clubului gazdă, oare nu ăsta se numeşte marketing? sau e mai preferabil o cană cu stema clubului, neagră pe fund de cafea în care fumegă două "bîcioaşi" cu urme de ruj ieftin?!
Pentru cei a căror scaune sunt unse cu clei, entertainerii arenei au pregătite în traistă cîteva delicii. Pe ecranul atîrnat deasupra apei îngheţate se desenează o inimioară a cărei interior ramîne transparent. Ulterior cameramanul îşi pune straiele de Cupidon, şi în mulţimea celor din tribune caută perechi, a căror misiune este simplă, un pupic pe marele ecran, în văzul tuturor! Tot ar fi nimic, dacă regizorul transmisiunii n-ar da greş din cînd în cînd, şi pe monitorul albastru se întîlnesc persoane care n-au relaţii amoroase, ci simplu prieteneşti (zîmbesc). Larma cere pupătură, iar "hulubaşii" gu-guie a ploaie! Mare e puterea ecranului, cînd perechea bosumflată sub şuierăturile mulţimii îşi reunesc inimile printr-o atingere sublimă de "ţuguiate"! Ca fiind firi artistice, dumnezeii camerei îşi permit şi năzbîtii, astfel luînd în prim plan şi nătărăi de acelaşi sex, mai ştii...poate dă de ţintă (hi-hi-hi) !
Peste toate sunetele, peste gîlceavă, peste urlete, înjurături, peste sunetul frînei pe gheaţă, peste claxoane, tobe, muzică de pauză şi alte, se ridică ea... muzica de orgă (probabil cuvîntul "orgasm" este un derivat al acestui instrument). Evident acum, aceste sunete sunt transmise digital, insă merită să nu uităm timpurile, cînd orga era prezentă la meciurile de hockey! Muzică, Sport, deci Artă !!!
De ce facem din sport doar business, de ce tot se reduce la bani, de ce cifrele si hîrtiile puturoase pun stăpînire pe visele noastre?
Haideţi să construim un palat şi doar apoi să-i numărăm odăile, haideţi să udăm copacul, ca apoi să cerem roade, haideţi să depunem bani la depozit, ca apoi să numărăm dobînda!

 P.S. De ce să nu încercăm şi noi hockey-ul? ahhh, da... eram să uit, la noi REGELE (fotbalul) se imprimează în Cartea Roşie, ce să mai vorbim de altele!