18 авг. 2012 г.

Piata Centrala-oglinda Moldovei...

De citiva ani incoace cuvintul in voga care tresare pe buzele fiecarui moldovean este "europa". Care "evropa" , oameni buni, despre ce filosofam noi? Se pare ca transformarea a inceput, insa de la un alt capat.Desigur, progresul este evident, evident la nivel de preturi, China fumeaza undeva nervos cu explozia lor demografica...Preturile sunt europene, si gata...jucam sirba pe loc, de parca s-a incilcit banda magnetica! Daca vrei cumva, din curiozitate mistuitoare, sa afli la ce nivel sintem in ierarhia umanitatii si a bunului simt, e nevoie sa mergi la Piata Centrala de pe strada Tighina. Dubiile referitor la degradare se imprastie chiar la intrarea in institutia comertului "adevarat". Chiar in gura tirgului sta acomodata o doamna care vesteste "sfirsitul lumii"(cel putin de asta imi vorbeste intonatia) , de la primul strigat al cocosului si pina la ultimul lacat incuiat in piata,  mademoiselle omoara rozatoare si insecte cu exclamatia: "ooooootraaavaaaaa" :))) mai mult as spune ca acest cuvint letal este pentru oamenii care-i decid soarta, undeva la cald(racoare), in fotolii de piele si cu nod dublu la cravata.
Sintem o societate infectata! oare cite generatii se vor petrece pina vom misca din loc? cine va veni sa ne scoata catusile prostiei? cine ne va intoarce spre soare? cine ne va da o lumina de speranta...de facto, doar cu speranta traim, sintem hraniti cu cuvinte...de parca am fi niste file goale ale unei carti, care se cere completata!!! 
Calatorind cu troleibuzul si privind prin geam, vad cum o insa de pe scaunul din fata a unui automobil, isi finiseaza "hrana vietii" (tigara)...si nemaigindind(de parca are cu ce gindi) arunca chistocul pe asfaltul clocotind de canicula!!! si cum dracu' sa procedezi in asa situatie? acesti oameni nu merita explicatii si instruiri, scuipati in rîturi fara imperative!!!
In aceeasi calatorie mi se bucura ochiul cind vad soferul autobuzului electric cu antene, imbracat la patru ace, avind si cravata la lacul ei...mirarea m-a lasat neom pret de citeva secunde, cind minuitorul volanului minca seminte chiar in plin trafic. Si unde crezi ca punea cojile? le colecta in pumnul transpirat, si cind "containerul" varsa, le lasa in voia vintului, care le asternea pe acelasi asfalt infernal!!! unde a invatat asta? la scoala? NUUUU, eu n-am avut asa teme, dar tu???
Am vrut sa scriu despre obezii de politisti, carora le sar bumbii de pe "airbag-uri" (burta excesiva)...insa, cu alta ocazie!!! (poate pin'atunci slabesc) pfff :)))
De ce lumea noastra carismatica se gindeste mereu la ce sa puna in gura, si nu la ceea ce iese din gura? este oare hrana materiala mai importanta decit cea spirituala? Cineva va spune saracie! si eu voi riposta: fiecare isi este stapinul propriului destin!!!
Inainte mergea vorba despre a face ceva, insa acum se vorbeste despre a fi cineva, nu merita sa ne fugarim dupa figuri...haideti sa facem ceva, pentru ca cineva sa se fugareasca dupa noi!!!
"Ai grija de gindurile tale, deoarece ele devin cuvinte.Ai grija de cuvintele tale, deoarece ele devin actiuni.Ai grija de actiunile tale, deoarece ele devin deprinderi.Ai grija de deprinderile tale, deoarece ele devin caracterul tau.Ai grija de caracterul tau, deoarece el devine destinul tau.Ai grija pentru ca ceea ce credem-ceea devenim" Margaret Thatcher
Haideti sa gindim, sa aspiram, sa FACEM!!!
P.S. Societatea sintem noi: el, ea, ei, EU! hai sa fim mai buni, hai sa incepem de la sine! EU am inceput, vii si TU cu mine?!

Комментариев нет:

Отправить комментарий