22 сент. 2012 г.

Ribnita-oras fotbalistic!

Stiam ca Ribnita ma va impune sa astern citeva cuvinte intr-u descriere, inca de cind prima data intrasem in acest oras post-sovietic.Am hotarit sa iau o pauza de creatie pentru efectuarea acestui studiu umano-geografic.
Precum se cunoaste, poarta de intrare vorbeste despre gospodar cit se poate de sugestiv.Asa este si in cazul "orasului de otel", drumuri corecte, linii albe neintrerupte, continue, borduri varuite, biserica mareata, respectiv locuit de oameni cumsecade si iubitori de munca.
Hotarul acvatic transnistrean, cu numele Nistru, sporeste splendoarea peisajului mioritic-pitoresc.Chiar daca Ribnita este sub jurisdictia partii separatiste-transnistrene, eu il consider unul indiscutabil, moldovenesc.Oamenii care se caracterizeaza prin calificativul, iubitori de munca, inca n-au uitat LIMBA ROMANA, si o rostesc cu mare pofta! Vreau sa marturisesc ca de fiecare data cind am ocazia sa vorbesc limba materna, o fac fara inhibitii, si mai mult...se gasesc oameni, nu rar, carora le curg din vocabular cuvinte de provenienta latina, ca Nistrul-tata in Marea Neagra! Limba Noastra in orasul fierului este ca o insufucienta de oxigen, fara de care nu se alimenteaza creierul(populatia).

 Ribnita-orasul mustatilor staliniste.Am impresia ca societatea punctului demografic traieste inca in anii 90'.Barbatii inca mai poarta mustati stufoase, negre...banuiesc eu care sunt impuse prin contract :))) Majoritatea clasei muncitoare lucreaza la uzina de prelucrare a metalului, sau la uzina de ciment! Astia sunt oamenii care fac munca grea,care se agita ca furnicile sub lupa, ca noi sa putem savura din simplitatea vietii cotidiene.Aici se bate fierul cit e cald-ca noi sa fim siguri de palosul din briu...aici lumea sacrifica anii tineretii pentru ca noi sa ne bucuram de casele pe care le locuim!
Aici ceaiul de dimineata se bea in pahar de 200 ml (graneonii), in "husa" din metal...ca pe timpuri in tren "platzcart" :))).Aici femeile au coafuri a-la Alegrova si Bulanova anilor sovietici. Aici toti traiesc pe spusele lui Andrei Malahov, din "Pusti Govoriat".Aici marsaluiesc pe strada centrala militari cu fanfara.Aici inca domina rubla, si cu ea se mentine aerul sovietic.

Cu tot respectul pentru ribniteni, ceea ce ma uimeste pina in ziua de astazi, este DISCIPLINA.Singurul lucru de la care porneste succesul. Cred ca este o mostenire de la Lenin si Co. :)))
Intentionat evit sa vorbesc despre echipa, colectiv, staff, hotel, fotbal.Ba nu, totusi un cuvint am sa bag...SUPERB!
Deja rezultatele facute in teren, va da o nota la palavrageala mea ;)

P.S. Sa inchei circuitul...Ribnita-orasul lipsit de ispite, unde gindurile iti sunt doar la performanta, la rezultat, la progres. Distractii??? gasim timp si pentru ele...dupa campionat...pe curind!
apropo fanfara promisa:

Ce bine era sa cinte "Limba Noastra"!

2 комментария: